Corona zet streep door carnaval in Drenthe

In Drenthe wordt volgend jaar geen carnaval gevierd. De gemeente Emmen heeft in samenspraak met de carnavalsverenigingen besloten alle activiteiten af te blazen die bij het feest horen. Daarmee verdwijnen alle geplande carnavalsactiviteiten voor volgend jaar.

Eerder werd al besloten dat carnaval in Assen en Zuidlaren niet doorgaat in 2021. Nu komen daar Zwartemeer, Barger-Oosterveld, Barger-Compascuum, Emmer-Compascuum en Weiteveen bij.

Grote tegenzin

Burgemeester Eric van Oosterhout vindt het doorgaan van carnaval in coronatijd niet verantwoord. ”Maar we doen het met grote tegenzin, want carnaval wordt altijd groots gevierd in Zuidoost-Drenthe.”

Na overleg met de carnavalsverenigingen werd al snel duidelijk dat het geen zin had. ”Carnaval in een andere vorm is of niet verantwoord, of doet afbreuk aan het feest. Carnaval op anderhalve meter is geen carnaval.”

Mogelijk zomercarnaval

De burgemeester prijst de verantwoordelijkheid die de carnavalsverenigingen neemt. ”Ik wil ze een compliment geven. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vinden de gezondheid van hun vrijwilligers en bezoekers het allerbelangrijkste”.

Mogelijk komt er volgend jaar nog een zomereditie van het carnavalsfeest. Wim Bos van carnavalsvereniging De Veentrappers uit Zwartemeer twijfelt daar echter sterk aan: “Ik denk dat dat te optimistisch is”, zegt hij. “Dan moet er in het voorjaar al een vaccin zijn en moet iedereen gevaccineerd worden.”

Fikse domper

Normaal gesproken zouden de voorbereidingen nu op gang komen. “Dat is misschien wel het grootste pijnpunt, het hele voortraject dat je misloopt”, zegt Bos. Volgens hem was het gezamenlijke besluit onvermijdelijk maar desalniettemin ‘een fikse domper’. “Het is een volksfeest waar iedereen graag aan meedoet. Als je heel rationeel kijkt: het virus is niet onder controle, dus het is niet verstandig zo’n groot feest te organiseren.”

Een editie op anderhalve meter van elkaar was geen optie. “Carnaval is samenzijn, hossen, veel muziek en gezellig doen. Op anderhalve meter is dat niet haalbaar.”

Bron RTV Drenthe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *